Slowina | Wina ze słonecznej strony Alp

Wina organiczne

Wino organiczne

Protner - Rumeni  muskat -9758

Najbardziej ogólnie, można rzec, że wino organiczne jest produkowane z winogron, które są uprawiane bez użycia chemicznych nawozów, pestycydów, środków grzybobójczych i chwastobójczych. Techniki wytwarzania wina również powinny być organiczne. Rozumie się przez brak lub niewielką ingerencję poprzez odwróconą osmozę, nadmierną filtrację lub dodatki smakowe (takie jak kawałki drewna dębowego).

Gdy wino posiada etykietę organiczne, oznacza to, że spełniło wymagania organizacji rządowej. Różne państwa posiadają swoje kryteria certyfikacji, więc to co jest organiczne w jednym kraju może takie nie być w innym.

Niektóre winnice, które właściwie wytwarzają wino w sposób organiczny, nie decydują się na proces certyfikacji. Niektórzy uważają to za zbędny koszt i biurokrację, inni nie zgadzają się ze standardami krajowymi.

Siarczyny

Zastosowanie siarczyn jest szeroko komentowane w społeczności winiarzy organicznych. Wielu dopuszcza ich użycie, ale w bardzo niewielkich ilościach, by pomóc ustabilizować wino, podczas gdy inni odrzucają je zupełnie.

W Stanach Zjednoczonych, wino oznaczone jako „organiczne” nie może zawierać dodanych siarczynów. Wina z dodanymi siarczynami, ale w całej reszcie organiczne, są znakowane jako „wino wyprodukowane z organicznych winogron”.

Biodynamika

Prekursorem winiarstwa biodynamicznego był Austriacki filozof Rudolf Steiner (1861-1925). Zawiera w sobie stosowanie homeopatii oraz wpływ astronomii i astrologii w procesie wzrostu winogron.

002_0