Slowina | Wina ze słonecznej strony Alp

Winnice

Slowina, to wybór win od trzech producentów. Każdy z nich jest inny, mają też ze sobą wiele wspólnego. Wszyscy kładą nacisk na jakość i tradycję w produkcji wina. To małe rodzinne winnice, dla których uprawa i produkcja wina jest całym życiem. Zapraszamy w wirtualną gościnę do Boštjana (Joannes) oraz Igora (Černe).

JoannesSlika 082

Joannes – wina niepowtarzalne. Oznaczają to, co Słowenia oferuje najlepszego. Wieloletnia tradycja i ciężka praca sprawiła, że wina Joannes są słynne i rozpoznawalne na całym świecie.

Posiadłość Protner Joannes to pond 9 hektarów winnic, z których trzy usytuowane są na stromych, południowych stokach wzgórz Šempeter w Vodole, w pobliżu Mariboru. Z winorośli, z których niektóre mają nawet czterdzieści lat, produkuje się Zeleni Silvanec – Sylvaner – letnie, lekkie wino, Renski Rizling, aromatyczny Rumeni Muškat – żółty muszkat, dobrze zbudowane Chardonnay, Sauvignon z wyczuwalnymi aromatami trawy oraz aromatyczne Pinot Noir zawany w Słowenii Modri Pinot. Najnowszą winnicę porasta šipon – furmint i beli pinot- pinot blanc.

Pierwsze pomieszczenie piwnicy Protner wypełniają duże, owalne, dębowe beczki, w których wina dojrzewają przez co najmniej sześć miesięcy. W dalszej części stoją metalowe kadzie, gdzie wino jest przechowywane przed wprowadzeniem go na rynek. Integralną częścią piwnicy jest Piwnica Butelek, gdzie zabutelkowane wina dojrzewają w stałej temperaturze. Winiarnia posiada także zabytkową, ponad dwustuletnią część, gdzie Protner przechowuje swoje najlepsze wina.

Ostatni fragment piwnicy to sklep, gdzie odwiedzający mogą wybierać spośród eleganckich pakietów prezentowych składających się z jednej, dwóch lub trzech butelek.

Winnicy towarzyszy wspaniały obiekt noclegowy otwarty w 1996 r. Obiekt może gościć jednocześnie około sześćdziesiąt osób. Oprócz specjalnie wyselekcjonowanych odmian wina, goście mogą zasmakować w domowych specjałach – smalcu, pasztecie, twarożku z olejem z pestek dyni oraz w wielu innych przysmakach. Wszystkie te dobra serwowane są z pieczonym na miejscu chlebem.

ČerneLOGO_CERNE

Winnica Černe została założona w jej dzisiejszej formie w 1995 roku. Rodzina Černe zajmowała się produkcją wina już wcześniej, a obecny właściciel Igor Černe jest kontynuatorem długiej linii winiarzy. Jednak nigdy wcześniej wino nie było przedmiotem obrotu handlowego. Winnica – początkowo jednohektarowa, z dwoma tysiącami trzydziestoletnich winorośli refoška, dziś rozrosła się do niemalże 15 hektarów winorośli rozciągających się na stokach półwyspu Milje na wybrzeżu słoweńskim.

Obecnie winnice tworzy ponad 67 000 winorośli refoška, cabernet sauvignion, merlot oraz malvaziji. Obecnie produkcja jest zgodna z zasadami winiarstwa organicznego, by osiągnąć cel już w przyszłym roku – certyfikat wina w pełni organicznego. Obecne wyposażenie stanowią nowoczesne, w pełni automatyczne fermentory, nierdzewne stalowe kadzie, równocześnie z drewnianymi, dębowymi beczkami, które używane są do najlepszych, wyselekcjonowanych gron. Filozofia, którą Černe wyznaje, każe mu jak najmniej ingerować w żywotność winorośli, w celu zachowania w niej tego co czerpie z winnicy najlepszego.

Obecne winnice zostały posadzone pomiędzy 1997 i 2008. Winorośle mają mnóstwo słońca, ponieważ rosną na wysokości około 100 m n.p.m. na niewielkim półwyspie- wpływ morza jest więc tutaj znaczny. Winnica skupia się na czerwonych odmianach, jako że miejscowe terror najbardziej im sprzyja. Celem producentów wina jest zachowanie jak największej ilości naturalnych zapachów i aromatów, które winorośl gromadzi latem z gleby. Dojrzewanie gron jest stale monitorowane, by precyzyjnie dobrać najlepszy czas zbiorów dla każdej odmiany. Winogrona są ręcznie zbierane i przetwarzane w możliwie najkrótszym czasie. Fermentacja odbywa się w stalowych fermentorach lub kadziach.

Główną odmianą wina jest refošk – rodzimy szczep z półwyspu Istria, zajmuje około 60% winnicy. Wino refošk charakteryzuje się ciemnopurpurową barwą, owocowością, świeżością, bogatą budową ale stosunkowo niską tanicznością. Dobrze spisuje się jako wino młode i świeże, ale swój potencjał wykorzystuje w pełni dopiero po starzeniu w dębowej beczce.

Kolejną, również popularną w tym regionie odmianą, jest biała malvazija, która rodzi wspaniałe delikatnie aromatyczne grona, które w ostatnim czasie odzyskują swoją dawną popularność i blask.

Igor Černe nie ma wątpliwości, że w przeciągu kilku następnych lat, jego cabernet sauvignion i merlot, które właśnie starzeją się w beczkach, przyniosą odbiorcy wielką przyjemność i satysfakcję, czego i jemu i państwu życzymy.

Nasze życie może być wypełnione tylko respektem do natury, to ona nas prowadzi we wszystkim co robimy. Ptaki są naszymi przyjaciółmi w winnicy, ale także wszędzie gdzie jesteśmy. To właśnie dlatego wybraliśmy je by odzwierciedlały obraz naszych win oraz sposób naszego życia.