Slowina | Wina ze słonecznej strony Alp

Wino w Słowenii

Słowenia dzieli się na trzy większe regiony uprawy winorośli i produkcji wina: Primorje, Posavje i Podravje. Te z kolei dzielą się na okręgi (14) i rejony. Największym regionem produkcji wina jest Primorje, zwane również Primorską. W Słowenii produkuje się wina jakościowe i premium. 70% wszystkich win należy do tej kategorii. Dominują wina Według znawców Słowenia uważana jest za czarnego konia winiarskiej Europy. Niektóre regiony Słowenii uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Rocznie butelkuje się 80 do 100 milionów litrów wina.013

Primorje- nadmorski region położony przy granicy z Włochami. Skąpany w adriatycznym słońcu, o glebach bogatych w minerały. Na charakter win ma tutaj wpływ łagodny klimat śródziemnomorski oraz zimowy bardzo silny i porywisty wiatr katabatyczny burja. Jakkolwiek tylko niewielki wycinek leży nad samym morzem.

Pagórkowata Goriška Brda leży w regionie Primorje. Uprawia się tu zarówno białe jak i czerwone winorośle, co jest swego rodzaju cechą wyróżniającą, ponieważ w pozostałych częściach Słowenii przeważają odmiany białe. Goriška Brda to naturalne przedłużenie włoskiego regionu Collio. Z powodzeniem uprawia się tutaj szczepy takie jak cebula, chardonnay, sauvignon, beli pinot (pinot blanc) i sivi pinot (pinot gris). Najbardziej znanym produktem regionu jest Briški Tokaj (odmiana toccai friulano) oraz autochtoniczna Zlata Rebula. Cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot to najpopularniejsze czerwone wina Goriškiej Brdy.

W jednej z enotek Giriškiej Brdy

W jednej z enotek Giriškiej Brdy

Na wybrzeżu rozciąga się okręg Koper. Słoweńska Istria słynie z czerwonego refoška (wł. refosco) i białej malvaziji. Dominują wina czerwone, podobnie jak w Brdzie: cabernet frank, merlot i cabernet sauvignon, który w dobrych latach jest bezsprzecznie najlepszym w całej Słowenii. To tutaj w Ankaranie i na stokach Korte rozciągają się winnice Černe i Korenika & Moškon. Malvazija- bardzo świeża, bogata, o wyraźnym charakterze, chardonnay i aromatyczny rumeni muškat są tutaj bardzo popularne. Jest to też obszar niezwykle atrakcyjny turystycznie. Portowy Koper, kameralny Piran, rozrywkowy Portorož, saliny w Sečovlje to tylko niektóre z atrakcji. Uprawom winorośli towarzyszą malownicze gaje oliwne.

Winem wyróżniającym Kras jest teran, produkowany z refoška. Terra Rossa, charakterystyczne czerwone gleby krasowe nadają temu winu niesamowity charakter. Głęboki kolor, bogaty aromat, wysoka kwasowość i taniczność wraz zachowaniem balansu czyni z niego charakterne wino o udokumentowanych właściwościach leczniczych. Kras słynie również, a może przede wszystkim ze swych podziemnych skarbów. To w końcu od tego miejsca wzięły są nazwę zjawiska krasowe.

W sercu krainy terana

“W sercu krainy terana”, winnica Škerl na Krasie

Podravje to największy geograficznie region, ale produkuje mniej wina niż Primorska. Najczęściej można tu spotkać laški rizling, chardonnay, sauvignon, traminec, šipon, rumeni muškat i renski rizling. Czerwone szczepy reprezentowane są przez modrą frankuję, modri pinot (pinot noir) žametną črninę. Ciekawostką jest, że to ostatnie wino wciąż jest produkowane od 400 lat z najstarszej winorośli na świecie. Rośnie ona w Mariborze i nazywa się Stara Trta, czyli Stara Winorośl.

Vinag, Matibor

Vinag, Matibor

Słoweńska Štajerska obejmuje takie okręgi jak Radgona – Kapela, Ljutomer – Ormož, Srednje slovenke gorice, Haloze i Maribor. Najbardziej na północnym wschodzi Słowenii leży okręg Prkmurske gorice ze znacznymi wpływami Równiny Panońskiej. Maribor słynie ze swego kupażu Mariborčan – renski rizling, laski rizling, sauvignon, traminec. Część ogromnych 200-letnich piwnic Vinag udostępniono do zwiedzania. Vinag to 3 kilometry podziemnych tuneli mogących pomieścić 7 milionów litrów wina. Radgonsko – kapelske gorice znane są z produkcji win musujących.

Posavje to region w którym najbardziej są widoczne wpływy winiarstwa francuskiego. Robi się tu najwięcej cuvée. Fenomenem Posavja jest cviček – mieszanka odmian czerwonych (70%) i białych. Przez wieki uważane było za wino niskiej jakości, a nawet za wino udawane z powodu niskiej zawartości alkoholu (8-9%). Było tak do czasu odkrycia zdrowotnych właściwości, obecnie jakość wina wzrosła, polepszył się jego smak a wino zostało objęte ochroną.

Posavje również dzieli się na okręgi, warto wspomnieć Dolenjską i Belą Krajine. Bela Krajina zaczęła produkować wysokiej jakości wina co zaowocowało kilkoma nagrodami, które w przeszłości były udziałem tylko Primorskiej czy Podravja. Robi się tutaj bardzo dobre rosé oraz stosunkowo dużo wykorzystuje się późny zbiór.